
Yumurta Seçimi
Sevgili hobici arkadaşım, kanatlı işine gönül verenlerin bilmesi gereken birinci konu şudur: Her yumurta, üretim için uygun değildir. Her yumurtadan civciv çıkmaz, çıksa da damızlık olmaz.
Üretim yapacağınız ırkın anaçlarının sağlıklı anaçlar olması gerekir. Çünkü yumurta yoluyla pek çok hastalık bir sonraki kuşaklara geçmektedir. Yumurtada ölümler, civcivken ölümler olmakta, yaşayanlar da taşıyıcı olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı anaçlardan ya da işin uzmanı kişilerden yumurta almanız gerekmektedir.
Peki yumurtayı nasıl seçeceğiz ve saklayacağız?
- Genç ve sağlıklı anaçların, kılavuz yumurta dediğimiz ilk yumurtalarından civciv çıkar. Ancak ilk 40 günlük yumurtasından iyi damızlık olmaz.
- Yumurta hangi ırk ise, o ırkın şekil ve rengini taşımalıdır.
- Döllü yumurtalar olmalıdır. Birkaç günlük 5-10 yumurtayı kırarak döl kontrolu yapabilirsiniz. %70 döl oranına çıkmalıdır. Döl durumunu anlamanın diğer yolu makineye koymaktır. İlk yumurtalar damızlık yapmamak kaydıyla, sadece döl kontrolü amaçlı makineye koyulur. Onuncu gün döl kontrolünde döllülük oranı tespit edilir. Döl oranı düşükse sebepleri araştırılır. Horoz tüy değişimindeyse, bir hastalık varsa döl oranı düşük olacaktır. Her şey normal gözüküyorsa başka horoz kullanılarak kontrol edilir. Başka horozla da döl sorunu varsa, tavuklardan kaynaklı döl sorunu olabilir. Ancak, mevsimsel sorunlar da olabilir. Özellikle sonbaharda döl oranı düşüktür. Bunu dışında aşırı sıcaklarda ve aşırı soğuklarda, ani hava değişimlerinde döl sorunu olması normaldir.
Ayrıca, günde 14 saat ışıktan yararlanamayan horozda da döl sorunu olur. Bu durum yumurta verimini de düşürür.
- Yumurtanın ağırlığı, ilgili ırk standartlarına uygun olmalıdır. Standart dışı, çok büyük ya da küçük yumurtalar seçilmemelidir. Yumurta kabuğu rengi doğal canlılıkta olmalıdır. Soluk, ince ya da kalın kabuklu, çatlak, yüzeyi pürüzlü yumurtalar kullanılmamalıdır.
- Yumurtalar temiz olmalıdır. Uygun olmayan şartlarda bekletilmiş yumurtalardan yeterli verim alınmaz. Yumurtalar, gerekiyorsa dezenfeksiyona tabi tutulmalıdır.
- Yumurtalar günde 3 kere toplanmalı ve follukta bekletilmemelidir. Özellikle aşırı soğuk ya da sıcak havalarda buna dikkat etmek gerekir.
- Taze yumurtalar kullanılmamalıdır. Kullanılacak yumurta 7 günü geçmemiş olmalıdır. Viyollere sivri ucu aşağı gelecek şekilde koyulmalıdır. Günde bir kere çevrilmelidir. Mümkünse buna uygun makinelerde bekletilebilir. Bu daha çok profesyoneller için uygundur.
- Yumurtalar, ortalama 12-13 santigrat derecede ve %75 nemli ortamda saklanmalıdır.

Viyol Yumurta

Farklı Irk Yumurtalar

Döllü Dölsüz Yumurta

Döllü Dölsüz Yumurta
Değerlendirme
Sizce : Bu makale faydalımıydı ? Lütfen değerlendirmeye katılın.